Thursday, October 4, 2012

moga2 bukan bebelan kosong


Assalamualaikum.
Alhamdulillah kita telah bersama2 di dlm gerabak dakwah ini. Samada ia sdg bergerak laju atau tidak, hanya usaha kita yg bakal tentukan. Di sini ana nak berkongsi sedikit 'buah tangan' yg dihadiahkan oleh murabbi2 kita sepanjang 4 hari di sana. Pertamanya, ana bersyukur krn kita telah 'ditembak' dgn jutaan sembilu yg insyaAllah akan menaikkan semangat kita, bkn menjatuhkan kita.

Semasa hari pertama, kita dpt taujihat mengenai Usul Quran/ Ulum Quran. Nak kata betapa pentingnya ilmu alat utk melengkapkan 10% dan 90% penguasan bahan. Bagi yg tak sure apa itu 10% dan 90%, blh lah bertanya2 ikhwah dan akhwat di lokaliti lain yg turut hadir ke sana. Alhamdulillah Allah mengingatkan kita utk memberikan jawapan  "Kenapa" kpd mutarabbi, dan bukannya "Apa". Krn murabbi selalu memberi "apa" tanpa menerangkan "kenapa". Akhirnya mutarabbi melakukan amal dakwah tanpa tahu mengapa.

Ustaz juga menerangkan apa maksud Al-Imam fi Al-amam. Betapa pentingnya murabbi itu utk berada selangkah lebih laju dari mutarabbi. Betapa kita perlu bersegera kpd penguasaan ibadah, bahan2 tarbiyyah, penguasaan fikrah dan ilmu2 alat seperti yg ada dlm rujukan tambahan di modul yg disediakan. Kdg2, kita nak bentang seerah pd mutarabbi tp kita sendiri gagal utk menghidupkannya sbb kita sndiri tak dpt nak bayang peta semenanjung arab itu bagaimana, latar belakang para sahabat itu bagaimana, lebih menyedihkan, kisah Rasulullah, tahun2 penting dlm riwayat hidup baginda juga kita tak kuasai. Astaghfirullah.

Ana yakin ikhwah akhwat yg pergi perkampungan ini merasa sangat2 sakit akibat ditusuk 'sembilu' dakwah. Kita ditekankan utk menghafaz 20 hadith pertama dari arbain hadith imam Nawawi. Yg menyedihkan, bila ditasmi' oleh ustaz, kita ni sgt2 lah mengecewakan. Kita disuruh menghafaz hanya makna bahasa melayu nya, bkn bahasa arabnya. Tapi masih tak dpt menepati setiap butir kalimah dlm matan2 hadith. Sekali lagi, hadith juga kita tak kuasai.

Kemudian, ikhwah akhwat diminta ambik kertas kecil, tuliskan hadith logam dan hadith faham agama, ana tak ingat yg ikhwah dpt hadith apa. Kmudian, ustaz check each answer dan hasilnya juga mengecewakan. hanya seorang yg dpt menulis matan beserta baris dgn baik. MasyaAllah. Murabbi yakni kita (ana dan enti) yg mengaku mengikut hadith dan sunnah tapi benda basic seperti hadith logam juga gagal kita kuasai. ada yg menulis 'ma'adin' dgn ejaan dhad-ya-nun. Dan sekali lagi, bahasa arab kita juga kantoi.

Kemudian, ustaz sekali lagi menyuruh ikhwah akhwat melukis. bukan melukis yg sia-sia. Tapi melukis peta semenanjung tanah arab. Di mana mekah, madinah, di mana Baharain, Qatar, Yaman, Oman dan sebagainya. Hurm, ternyata, masih menyecewakan. Bila ustaz minta kita semua isi senarai2 tahun penting, bani penting dan macam2 lagi fakta seerah yg kedengaran basic, tp bukan semua dpt jawab 100% betul. Sembilu yg entah ke berapa kali ini.

Kemudian, ada pengisian yg menekankan tentang salah satu muwasoffat tarbiyyah iaitu mateenul khuluq. MasyaAllah, setiap senarai yg terletak bawah mateenul khuluq tu masih jauh dari sikap kita yg skrg ini. Murabbi itu sifatnya menepati masa, sedikit bergurau, bersungguh2 dalam amal, rendah diri di depan manusia, rendah hati di depan Allah, hormat yg tua, sayang yg muda, dan mcm2 lagi. Tp adakah kita sentiasa tepati masa? Sentiasa bersungguh2 menjadi amaliyyun. Sekali lagi kita gagal menguasai akhlak islamiyyah.

Pada sesi i'dad murabbi, ustaz guide ikhwah akhwat mcm mn nk bawa usrah dgn baik. apakah beza da'ie dan murabbi, apakah beza mad'u dan mutarabbi. MasyaAllah semuanya menjadi terang jelas selepas pencerahan yg cukup bermakna!

Paling istimewa, sesi bersama ikhwah akhwat BFG (back for GOD) insyaAllah. Di sini ustaz kongsikan bagaimana mahu tsabat masa di Malaysia nnti. Betapa murabbi sejati itu blh hidup dgn dakwah dan tarbiyah sekalipun tiada manhaj dan biah yg solehah di tempatnya. Betapa ikhwah akhwat perlu menitikberatkan persoalan keluarga, perkahwinan, tempat kerja etc etc demi menegakkan dakwah di samping menguruskan hal duniawi.

ikhwah akhwat fillah, kita lah amaliyyun, kita lah rijal Islam, kita lah ansarullah, kita lah murabbi, kita lah da'ie. perkongsian ini bukanlah utk 'membebel' atau 'berceramah'. tapi itulah yg ana rasakan sepanjang di perkampungan itu. Dgn kesyahduan hari terakhir yg menyebabkan murabbi kita, dan semua yg hadir menitiskan air mata. Krn dgn rasa cinta yg teramat cinta, cinta yg bersungguh2 kpd dakwah ini, maka terhasillah perkongsian ini. moga dijadikan sesuatu yg blh dimuhasabahkan. Adakah kita betul2 telah mula sirius utk ummat ini?

1 comment: